Before the barrel is staved
The basic skills of traditional cooperage

 

Greeks and other Eastern peoples used pitchers and man-size 'pithoi' as recipients to conserve their oil, honey, wine etc.Romans got acquainted with the wooden barrel through the Gauls. Henceforth they transported wine in wooden barrels to our regions. This enabled Charlemagne to impose a ban on trading wine in leather bags.  

The medieval coopers' guilds were held in high regard and the 16th century discoverers had coopers on board during their expeditions. In the Elisabethan period, during which goods were transported to all continents, the wooden barrel was the container of the time. Hundreds of coopers worked in the ports. The barrel was found in a wide variety on all levels of daily life.

After World War II 'ferblanterie' ousted the wooden barrel. The coopers' sons had to look for other jobs.

But the wooden barrel will overcome time in wine-producing countries and with producers of alcoholic beverages. The correlation between the wood structure and the fermentation process change an ordinary wine into a 'grand cru' and a blended whisky into a malt one.

Mechanisation, however, also in this sector, causes the knowledge of traditional skills of one of the most specialized woodworking crafts to disappear.

Therefore we have tried to answer the question how - from tree to barrel - by means of limited tools, a cooper succeeds in bending the wood and sealing the whole, not only of a wooden bucket, but also of mastodonts of 50,000 gallons and more.

An exciting story!

              

 

Hoofdstuk 1
Een woordje kuipersgeschiedenis
Hoofdstuk 2
Specialisatie in het kuipersvak. De kuipersfamilie
Hoofdstuk 3
De werkplaats van de kuiper
Hoofdstuk 4
Op zoek naar kuipersbomen
Hoofdstuk 5
Hoe hout duighout wordt
Hoofdstuk 6
Elk vat zijn naam
Hoofdstuk 7
De delen van een vat
Hoofdstuk 8
Maak mij een vat...
Hoofdstuk 9
Het kuiperspaard en de voegbank
Hoofdstuk 10
Elk begin is moeilijk
Hoofdstuk 11
Verwarmen, met vuur en water
Hoofdstuk 12
Het schroeien - De binneafwerking - Kimmen - Blaaien - Krozen
Hoofdstuk 13
Geen vat zonder bodem
Hoofdstuk 14
De laatste hand
Hoofdstuk 15
Een vat... met gaten

Hoofdstuk 16
Opbinden met houten banden - De hoepelmaker
Hoofdstuk 17
Machines verdringen het handkuipen
Hoofdstuk 18
In de moderne kuiperij

Hoofdstuk 19
Het verlaten van de ronde vorm

Hoofdstuk 20
Grote maten

Hoofdstuk 21
Het buigen van hout

Hoofdstuk 22
Kuiperswiskunde

Hoofdstuk 23
Lexicon van de kuiper
   

Slot
Ode aan de kuiper