Grieken en andere Oosterse volkeren gebruikten kruiken en  manshoge pithoi als recipiŽnten om hun olie, honing, wijn, e.a. te bewaren. Romeinen leerden het houten vat kennen bij de GalliŽrs en brachten de wijn voortaan in houten vaten naar onze streken. Zo kon Karel de Grote een verbod uitvaardigen om de wijn niet meer te verhandelen in lederen zakken. De kuipersgilden hadden in de Middeleeuwen een groot aanzien en de ontdekkingsreizigers van de XVIde eeuw hadden kuipers aan boord bij hun ontdekkingstochten. In de Nieuwe tijd met transporten naar alle werelddelen was het houten vat, de container van toen. Honderden kuipers werkten in de havens. Het product kuip vond men in grote variŽteiten op alle niveaus van het dagelijkse leven. Na WO II verdrong de "ferblanterie" het houten kuipwerk. De kuiperszonen zochten ander werkÖ

Maar in de wijnlanden  en bij producenten van  alcoholische dranken zal het houten vaatwerk de tijd overwinnen. De correlatie van de houtstructuur en het gistingsproces maken na jaren rijping van een gewone wijn een "grand cru" en van een blended een malt whisky.

Maar  met de mechanisatie, ook in deze sector, dreigt de kennis over de ambachtelijke techniek van een der meest gespecialiseerde houtbewerkingsberoepen verloren te gaan. "La tonnellerie un art au service du vin"!

Daarom probeerden wij  een antwoord te geven op de vraag hoe de kuiper Ė van boom tot vat- erin slaagt, met beperkte gereedschappen, het hout te buigen, het geheel te dichten ("Soo 't niet sluit, 't lect eruit") en dat niet alleen met een houten emmer, maar ook met mastodonten van 200.000 liter en meer.

Een spannend verhaal.

              

Hoofdstuk 1
Een woordje kuipersgeschiedenis
Hoofdstuk 2
Specialisatie in het kuipersvak. De kuipersfamilie
Hoofdstuk 3
De werkplaats van de kuiper
Hoofdstuk 4
Op zoek naar kuipersbomen
Hoofdstuk 5
Hoe hout duighout wordt
Hoofdstuk 6
Elk vat zijn naam
Hoofdstuk 7
De delen van een vat
Hoofdstuk 8
Maak mij een vat...
Hoofdstuk 9
Het kuiperspaard en de voegbank
Hoofdstuk 10
Elk begin is moeilijk
Hoofdstuk 11
Verwarmen, met vuur en water
Hoofdstuk 12
Het schroeien - De binneafwerking - Kimmen - Blaaien - Krozen
Hoofdstuk 13
Geen vat zonder bodem
Hoofdstuk 14
De laatste hand
Hoofdstuk 15
Een vat... met gaten

Hoofdstuk 16
Opbinden met houten banden - De hoepelmaker
Hoofdstuk 17
Machines verdringen het handkuipen
Hoofdstuk 18
In de moderne kuiperij

Hoofdstuk 19
Het verlaten van de ronde vorm

Hoofdstuk 20
Grote maten

Hoofdstuk 21
Het buigen van hout

Hoofdstuk 22
Kuiperswiskunde

Hoofdstuk 23
Lexicon van de kuiper
   

Slot
Ode aan de kuiper